U bent hier

Nieuwsbrief GSb-onderzoek december 2023

Beste mensen,

Jullie hebben lang niets van ons gehoord over de voortgang met betrekking tot het boek over de GSb geschiedenis. Dat heeft alles te maken met de impasse waarin we terecht zijn gekomen. Na het plotselinge overlijden van auteur Ruud Weijdeveld eind 2020, heeft het bestuur Christiaan Brinkhuis, een pas afgestudeerd historicus, ingehuurd om op basis van de teksten van Ruud een manuscript op te leveren. Er zijn vanuit het bestuur en de onderzoeksgroep beslissingen genomen die niet goed uitgepakt hebben. Alhoewel Christiaan als co-auteur wilde fungeren en geruime tijd bezig is geweest om de teksten van Ruud te bewerken, bleek het eindresultaat inhoudelijk niet het gewenste resultaat te zijn. Opdrachtgever en -nemer konden niet tot elkaar komen en tenslotte is de samenwerking beëindigd. Janneke van der Werf heeft zich toen teruggetrokken als voorzitter van het bestuur en de onderzoeksgroep beëindigde haar werkzaamheden. Dat is nu ongeveer een jaar geleden.

Hoe nu verder, was de vraag die voorlag.

In dit kader zijn er meerdere gesprekken gevoerd met o.a. het bestuur en de nabestaanden van Ruud en in goed overleg is besloten om onder leiding van een redactiegroep een nieuwe poging te wagen om het manuscript te redigeren en daarbij eer te doen aan Ruud zijn werk. De nieuwe redactiegroep bestaat uit een groep nauw bij het project betrokken mensen, namelijk Johan Bommerson, Jos de Groot, Wim Berg, Rob de Koff, Henk van der Velde, Loes Grimmius, Bert Runhaar, Marijke van Winsum-Westra en Anna Weijdeveld. Omstreeks februari 2023 konden we in dit verband de draad weer oppakken en hebben Rob en Henk een 'proefhoofdstuk' (1.000-akties en WUB) op basis van het door Ruud geproduceerde (omvangrijke) materiaal geredigeerd. Vervolgens zijn we in de afgelopen maanden enkele keren samengekomen om de voortgang te bespreken. Uit het diverse commentaar bleek dat het geredigeerde proefhoofdstuk zeker nog niet gereed is, maar de algemene bevinding was dat het een zeer goede basis biedt om het werk af te gaan maken. Daarom kregen Henk en Rob het verzoek om ook de andere teksten van Ruud te redigeren. Dat gaan zij met veel enthousiasme doen.

In de aankomende periode zal er gewerkt worden aan de overige hoofdstukken van het manuscript van Ruud, waarbij er goed overleg zal plaatsvinden met de redactiegroep zodat alle leden daarvan tevreden kunnen zijn met de resultaten. Voorts zal er goed worden besproken hoe en wie de verdere werkzaamheden omtrent de uitgave van het boek kunnen uitvoeren. Een concrete planning is er op dit moment nog niet. Die is ook afhankelijk van het overleg met de uitgever.

Wij hopen op deze manier alsnog een mooi boek te kunnen uitgeven en daarbij willen wij jullie bedanken voor jullie geduld en steun. Als er meer nieuws is over de voortgang brengen we jullie op de hoogte. Voor nu wensen we jullie allen hele prettige feestdagen en een gezond en vreugdevol nieuwjaar met jullie dierbaren.

Namens het bestuur en de redactiegroep,

Wim Berg, penningmeester stichting.