U bent hier

Nieuwsflits September 2016

Kom naar de inhoudelijke bijeenkomst GSb-onderzoek op 26 november

 

Al weer meer dan twee jaar geleden werd het initiatief genomen voor een historisch onderzoek naar de geschiedenis van de GSb in de zeventiger jaren. Gedreven door het belang om deze geschiedenis vast te leggen werd een onderzoeksgroep gevormd. Vervolgens werden een stichting en een aanbevelingscomité opgericht om de voortgang van het onderzoek te ondersteunen en te stimuleren.

 

Al snel kon worden vastgesteld, dat de geschiedschrijving van de studentenbeweging in de jaren zeventig maar zeer beperkt van omvang is geweest. Naar de SVB, de eerste studentenvakbond in de zestiger jaren, is bijkans nog meer wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat staat in schril contrast met de aanhoudende stroom van journalistieke artikelen n.a.v. actuele gebeurtenissen, zoals de recente bezetting van het Maagdenhuis (voor meer inspraak van studenten) of de invoering van het leenstelsel. Ook in de komende jaren zal dat naar verwachting niet veranderen als het 50 jaar geleden wordt, dat de studentenprotesten wereldwijd tot een hoogtepunt kwamen en de Maagdenhuisbezetting heeft plaats gevonden.

 

Het bijna ontbreken van deze geschiedschrijving geldt in nog sterkere mate voor de Groninger studentenbeweging. Gezien de betekenis alsmede het volstrekt eigen karakter van deze beweging is dat echter volkomen onterecht. Bijvoorbeeld valt te denken aan de democratisering van de universiteit in 1970, die niet alleen landelijk de eerste universiteitsraad betrof (nog voorafgaand aan de invoering van de wet-Veringa), maar bijvoorbeeld ook de bestuursstructuur van de studentenvoorzieningen (CBO). In de jaren zeventig werd de GSb lange tijd gezien als de sterkste studentenvakbond na de ASVA.

 

Uit het vooronderzoek in de laatste twee jaar is duidelijk gebleken, dat de GSb voort bouwde op de SVB- en Gronstra-acties in de jaren zestig. De toename van het aantal studenten, de absolute en verhoudingsgewijze toename van het aantal beursstudenten, evenals de opkomst van de sociale faculteit speelden daarbij een grote rol. Ook de sterk veranderende maatschappelijke omstandigheden hadden een grote invloed op de organisatie en activiteiten van de GSb in de jaren zeventig.

 

Het is de bedoeling dat het hoofdonderzoek over drie jaar wordt afgerond, waarna een publicatie zal volgen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de GSb (in 2021). Ons onderzoek wordt inmiddels ondersteund door meer dan 30 donateurs. Hen willen we graag nadere informatie geven over het verloop van het onderzoek en van de eerste resultaten. Uiteraard geldt dat ook voor alle andere belangstellenden.

 

Daarom wil de onderzoeksgroep op 26 november een bijeenkomst beleggen in Groningen. Dat is de dag  waarop ook andere activiteiten worden georganiseerd in het kader van het 45-jarig bestaan van de GSb, zoals ’s avonds de bijeenkomst waarop o.a. Paul Ulenbelt het woord zal voeren.

De bijeenkomst staat gepland voor 15.00 uur. Er zal natuurlijk alle ruimte zijn om discussie te voeren over de werkzaamheden en visies op de geschiedenis van de GSb naar voren te brengen.

 

Inhoudelijke bijeenkomst GSb-onderzoek

 

26 november 15.00 uur in Groningen

 

 

Om te weten of er voldoende belangstelling is voor deze bijeenkomst en zo ja, voor hoeveel mensen een ruimte moet worden geregeld, vragen we om bij eventuele belangstelling per email op deze nieuwsbrief te reageren en het volgende aan te geven:

 

  • Ik heb wel belangstelling, maar ben verhinderd om te komen

  • Misschien kom ik

  • Waarschijnlijk kom ik

  • Zeker kom ik

 

 

 

 

Hartelijk dank,

Ruud Weijdeveld, Max de Ruiter, Marijke van Winsum-Westra (de onderzoeksgroep)